Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

ODUNPAZARI’NDA DAVUL ZURNALI İMZA TÖRENİ

Odunpazarı’nda davul zurnalı imza töreni

29 Ocak 2024 Pazartesi

Odunpazarı Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi Ek Protokolü imzalandı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt şirket personeli ve kadrolu işçilerin maaş ve sosyal haklarında yüzde 65'lik zam yaptıklarını duyurdu. Başkan Kurt’un açıklamasının ardından “Halkçı Başkan” sloganları atan işçiler, yanlarında getirdikleri davul ve zurnaların eşliğinde halay çekti. Büyük bir coşkunun hâkim olduğu salonda işçiler Başkan Kurt’u ayakta alkışladı. 

Odunpazarı Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi Ek Protokolü imzalandı. Şirket personeli ve kadrolu işçileri kapsayan ek sözleşmeyle birlikte maaş ve sosyal haklarda yüzde 65'lik artış olacağı açıklandı. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen imza törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı A.Ş Genel Müdürü Nilgün Paşaoğlu Armutlu, Belediye İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, sendika yönetimi, işçi temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı. 

Belediye işçileri protokol töreni öncesinde salonu hınca hınç doldurdu. Protokol töreni için Hasan Polatkan Kültür Merkezine gelen Başkan Kurt, töreninin gerçekleşeceği salona işçilerin alkış ve ‘Halkçı Başkan’ sloganları ile girdi. “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarının atıldığı salonda Başkan Kurt, Azak ve Paşaoğlu işçilerin alkışları arasında protokol metnini imzaladı. 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN 6 AY SONRA EK PROTOKOL İMZALANDI

İmza töreninin ardından konuşan Başkan Kurt, toplu iş sözleşmelerinin iki yılda bir kere imzalandığına dikkat çekti. En son 6 ay önce toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını hatırlatan Başkan Kurt, ancak toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihten sonra Türkiye'de enflasyonun arttığını belirtti. Başkan Kurt, “Biz toplu iş sözleşmemizde yılbaşında enflasyon oranı kadar zam yapacağımızı taahhüt ettik, imza altına aldık. Ama ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti'ninenflasyonunu açıklayan TÜİK, piyasanın enflasyonuna yetişemedi. Şu anda TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de enflasyon oranı yüzde 37,5. TÜİK'in ya da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yalan söylediğini iddia edemeyiz. Ama bir hesap hatası olduğunu vurgulamamız lazım. Politik bir hesap hatasının olduğunu da vurgulamamız lazım” dedi. 

“TAYYİP ERDOĞAN'IN VERDİĞİNİN ÜSTÜNE YÜZDE 30 DAHA FAZLA VERİYORUZ”

İktidarın yanlış politikalarına itirazın örgütlü sendikal mücadeleyle olabileceğine dikkat çeken Başkan Kurt,  “Ama ne yazık ki Türkiye'de bu örgütlü sendikal mücadeleyi yapacak sendikada yok. Bu noktada ben solcu, sosyal demokrat bir belediye başkanı olarak bu ücretin yetmeyeceğini, yüzde 38’in bizim işçi ve emekçilerimizin karnını doyurmayacağını biliyorum. O nedenle ek protokol yapıyoruz. Tayyip Erdoğan'ın verdiğinin üstüne yüzde 30 daha fazla veriyoruz” diye konuştu. Ak belediyeciliğin 3 ayda bir maaş almak, işçinin maaşından önce taşeronun parasının ödenmesi demek olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “10 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum. 10 yılda maaş ödemelerinin bir saat aksadığını gösteren, söyleyen varsa ben bu işi bırakırım” diye konuştu. Türkiye’de alım gücünün düştüğünün altını çizen Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “100 bin lira da maaş versek, paranın satın alma gücü olmadığı sürece hiçbir işe yaramaz. Türkiye'de paranın satın alma gücünü de bu noktaya düşüren AKP iktidarıdır. AKP'nin savurgan harcamalarıdır. AKP'nin kötü yönetimidir. Bunları bilmeniz lazım. Bunlara itiraz etmeniz lazım. Bu itiraz da gerekiyorsa sokakta olmalıdır. Gerek yoksa eylemle olmalıdır. Beş yılda bir kerede bir oyla olmalıdır. Oyunuzu verirken hala annemin partisi, babamın partisi diye oy vermeye devam ederseniz daha çok açlıkla karşı karşıya kalırsınız. Türkiye'nin ekonomisi kötü yönetiliyor. Türkiye'nin hukuku kötü yönetiliyor. Türkiye'nin idaresi kötü yönetiliyor. Bunun ilacı, sosyal demokrat bir iktidardır. Bu oyu da bizden esirgerseniz açlık kaçınılmazdır, çünkü hiçbir belediye başkanı toplu iş sözleşmesiyle taahhüt ettikten sonra altı ayda bir ek protokolle sözleşme imzalamaz. Ancak biz imzalarız. Emeğin hakkını bilen, emekçinin çektiği sıkıntıyı bilen, emeklinin çocuğunun çoluğunun geleceğini düşünen politikacılar olarak biz imzalarız. Ben iddialı bir belediye, iddialı bir politikacı, iddialı bir solcu olarak konuşuyorum; emekçi arkadaşlarımız uyanmadığı sürece açlık kaçınılmazdır.” Başkan Kurt’un açıklamasının ardından işçiler hep birlikte ayağa kalkarak ‘Halkçı Başkan” sloganları atarak, Başkan Kurt’u ayakta alkışladı.
 
“KİM EMEĞİN HAKKINI VERİYORSA BİZ ONU BAŞ TACI YAPARIZ”

Törende konuşan bir diğer isim de Belediye İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak oldu. Yolsuzlukları ve yoksulluğu ortadan kaldırmanın tek yolunun birlikte hareket etmek ve birlikte yürümek olduğunu belirten Azak, “Kim ki emekten yana, kim emekçinin hakkını savunuyorsa kim ki kendi çocuklarını da işçi arkadaşlarımızın çocuklarını da aynı eşdeğerde görüyorsa, kim emeğin hakkını veriyorsa; bugün burada olduğu gibi, biz onu baş tacı yapıp birlikte yürüyüp, birlikte hareket etmeliyiz. Bu top iş sözleşmesinde başta Kazım Kurt olmak üzere, emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından işçiler, davul ve zurna eşliğinde halay çekti.

KANSER HASTALARI İÇİN ÖZEL MADDE!

Odunpazarı Belediyesi’nde çalışan şirket işçileri ve kadrolu içleri kapsayan yüzde 65 oranında ek protokolde, ilk kez kanser hastaları için de ‘hastalık yardımı’ adlı bir madde yer aldı. Organ yetmezliği ve kanser hastalığı raporla tespit edilen işçiler, 60 güne kadar idari izinli sayılacak. İş kazası sonucu 45 gün ve üzeri iş görmezlik raporu alan personele hastalık yardımı adı altında sosyal yardım yapılacak. 

 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.