Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

KURT, ATAÇ VE ÜNLÜCE ZİRAAT ODALARI İLE BULUŞTU

Kurt, Ataç ve Ünlüce Ziraat Odaları ile buluştu

25 Şubat 2024 Pazar

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve CHP’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile birlikte Tepebaşı ve Odunpazarı Ziraat Odası ile bir araya geldi. CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan’ın da katıldığı programda Kurt, Ataç ve Ünlüce 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler için destek istedi. 

ÇİFTÇİNİN NEDEN HALA AKP’ YE OY VERDİĞİNİ ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM
İlgileri için Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu ile oda yönetici ve üyelerine teşekkür eden Başkan Kurt, Türkiye’de artık gerçeklerin görülme zamanı gerektiğini söyledi. Türkiye’nin bir tarım politikası olmadığını kaydeden Başkan Kurt,  “Hükümetin çok ciddi bir tarım politikası var, o da tarımı bitirmek. Siz yorulmayın diye Ukrayna'dan buğday alıyoruz. Onlara daha çok para veriyoruz. Siz asgari ücretle gelin şehirde işçilik yapın, sigortalı olursunuz. Köyde yaşayan arkadaşlarımızın bu konularda neden sessiz kaldığını merak ediyorum. Ben bir köy çocuğuyum, bu duruma isyan ve itiraz ediyorum. Bir çizik tarlam yok, ama gerçekten çiftçinin neden hala AKP’ ye oy verdiğini anlayabilmiş değilim. Borçsuz bir taneniz varsa, ben çok iyiyim, param çok ve yetiyor diyeniniz varsa devam edin. Artık dur demenin zamanı. 28 Mayıs'ta mazot kaç liraydı, şu anda 45 lira yazık değil mi? Siz mazotu üretimde kullanıyorsunuz, ama öteki yatta sefa sürmek için kullanıyor. Onda KDV ve ÖTV yok, size var. Köylüye, çiftçiye bu devletin vermiş olduğu tüm teşvikleri toplarsanız, mazota ödediğiniz ÖTV ve KDV kadar değil. Sadece mazota ödediğiniz ÖTV ve KDV, bütün çiftçilere verilen desteklerden daha fazla. Tarım kanununa bir madde koydular. Milli gelirin yüzde 1’i, tarımı teşvik için verilmek zorunda, alabildiniz mi, alamadınız. Şimdiye kadar hiç yüzde 1’i bulmadı. AKP’nin hala kırsal kesimden oy alabilmesini ben hem anlamıyorum hem de anlatamıyorum. Tarım bitti arkadaşlar. Günü kurtarabilir, birikimlerinizle bir şeyler yapabilirsiniz, ama 10 yıl sonra bu iş böyle olmaz. Artık dur demenin zamanı. Bunun yolu da gerçekten, köylüyü efendi yapacak politikaları izlemektir. Biz yerel yönetimler olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Belediyelerin tarımla ne işi var. Size tohum, ilaç dağıtmakla belediyenin ne işi var. Devlet yapmadığı için biz yapıyoruz. Ama ona da engel oluyorlar” dedi.  

KÖYLERİMİZDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Tepebaşı Belediyesi tarafından üreticiler için hizmete sunulan soğuk hava deposundan, çilek fidesi dağıtımından, Kadın Üreticisi Satış Noktalarından, tahmin ve erken uyarı sistemleri ile üreticilere verilen desteklerden söz eden Başkan Ataç, “Artık köylerimizi hedefliyoruz. Köylerimizde üretilen ürünleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. En son Kızılinler’de bir kabak festivali yaptık ve büyük ses getirdi. Bununla beraber diğer köylerde bu tip öne çıkan üretimler varsa onların belki coğrafi izlerini aldırma konusunda da yardımcı olacağız. Önümüzdeki 5 yılda daha farklı kırsalda çalışmalar planlıyoruz. Türkiye'nin belki her şeyden vazgeçmesi olabilir ama tarımdan vazgeçmesi mümkün değil. Çünkü geçtiğimiz tarihlerde dünyada 7 ülke kendisine yetebilen bir ülke unvanını almıştır. Bu 7 ülkeler bir tanesi de Türkiye'ydi. Ama şimdi bugün samanı ithal eder bir ülke haline geldi.  İkincisi kuzu ve dana etini yıllık yükselişi yüzde 100. Bu nasıl üretip yapılacak inanılmaz bir konu. Bu ülkede hayvancılık da yavaş yavaş eriyor. Tarım da yavaş yavaş eriyor. Bunu önlememiz gerekir. Burada biz çiftçimizin yanındayız. Ona her türlü desteği vermeye hazırız. Odalarımızla şimdi daha yakın olarak çalışabileceğimiz başkanlarımız var. Beraber yürürsek faydalı şeyler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

ÇİFTÇİNİN KALKINMASI İÇİN ÜÇ BELEDİYE BİRÇOK PROJE HAZIRLADIK
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Kırsalda kalkınmayı güçlendirmek için birçok projeye imza attığını söyleyen Ayşe Ünlüce, "Kırsalda göçler çok artmaya başladı. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Biz üreticinin, çiftçinin kalkınması için üç belediye birçok proje hazırladık. Bu projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz" dedi. Geçtiğimiz günlerde İnönülü üreticilere verdiği müjdeyi hatırlatan Ünlüce, "Bozan'da manda tesisimiz vardı, şimdi onu İnönü'de yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Bugüne kadar birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdiklerini söyleyen ve bu desteklerin devam edeceğini ifade eden Ünlüce, "Büyükbaş, küçükbaş hayvan desteğimiz devam edecek. Çiftçimiz bizler için çok kıymetli. Biz üreticilerin kıymetini biliyoruz ve ilçelerin kalkınması için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi. Kooperatifler öncülüğünde alım garantisi ile birçok sorunun ortadan kalkacağını söyleyen Ayşe Ünlüce, "Sıvı gübre tesisi kurmak istiyoruz. Mihalıççık'taki kurutma tesisini merkezde yaparak alım garantili çalışma yapmak istiyoruz” diye konuştu. 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.