Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

KOCA ÇINARLARA ALZHEİMER ANLATILDI

Koca çınarlara alzheimer anlatıldı

21 Eylül 2022 Çarşamba

Odunpazarı Belediyesi, Gültepe Mahallesi Üniversite Evleri’nde bulunan Koca Çınar Yaşam Merkezi, müdavimlerine 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle, alzheimer semineri düzenledi. Alzheimer ile ilgili farkındalık yaratmak için gerçekleştirilen seminerde, koca çınarlara alzheimerın tanımı ve aşamaları anlatıldı.

Özlem Karaca tarafından verilen seminerde, alzheimer hastalığının beynin ilerleyici harabiyeti giden ve geri dönüşü şimdilik mümkün olmayan bir ileri yaş hastalığı olduğu söylendi. Dünya nüfusu açısından sıklığına ve yaygınlığına bakıldığında genel topluma etkisi açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulayan Karaca, alzheimer hastalığının öncelikle bellek olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bu olumsuz etkilerin zamanla arttığına dikkat çeken Karaca, “İlerleyen yaşla birlikte, Alzheimer hastalığının görülme sıklığı artar ancak Alzheimer hastalığı,  normal yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu da değildir.  Normal yaşlanma sürecinde beyinde yapısal bir takım değişiklikler olur ama bilişsel/zihinsel yetilerde belirgin bir kayıp söz konusu değildir. Alzheimer hastalığında ise, belirgin şekilde  “yeni bilgileri öğrenme güçlüğü” vardır.  Bunun yanısıra hastaların hemen hemen hepsi, zaman içinde, karar vermede güçlük, kelime bulma güçlüğü, aritmetik işlemlerde güçlük, kişilik ve davranış değişiklikleri, kaybolmalar, eskiden kolaylıkla yapabildiği işlevleri yapma güçlüğü gibi diğer bilişsel aktivite bozukluklarını da beraberinde göstermeye başlar” dedi. 

Seminerde, alzheimer hastalığının kesin tedavisinin olmadığını belirten karaca, süreci yavaşlatmak ve bazı belirtilerin şiddetini azaltmanın mümkün olduğunu vurguladı. Karaca, koca çınarlara,  çeşitli tavsiyelerde bulundu. 

 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.