Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

BAŞKAN KURT 2020 YILI FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN BASIN TOPLANTISI YAPTI

Başkan Kurt 2020 yılı faaliyetlerini değerlendirmek için basın toplantısı yaptı

6 Nisan 2021 Salı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un 06.04.2021 tarihli Basın Toplantısında yapmış olduğu konuşmanın tam metni aşağıdadır...

Değerli Basın Mensupları

Sevgili Eskişehirliler…

Odunpazarı Belediyemizin 2 yıl boyunca gerçekleştirdiği çalışmaları sizlerle paylaşacağımız 2020 yılı faaliyet değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Odunpazarlı hemşerilerimizle 2 yılda katılımcılığın, demokrasinin, örgütlenmenin ve derman belediyeciliğin ne olduğunu tüm Türkiye’ye bir kez daha gösterdik. Odunpazarı’nda sosyal demokrasiyi her alanda egemen kılmaya devam ettik.

Biz, Odunpazarı Belediyesi’ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı ve HESAP VEREBİLEN bir anlayışla yönetiyoruz. Bu anlayışımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz basın toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi için hepinize teşekkür etmek isterim.

Kıymetli dostlar,

 * 31 Mart Seçimleri öncesinde hemşerilerimize; ‘Her Mahalleye Halk Merkezi’ sloganı ile Halk için Halk Merkezleri seferberliğimize devam edeceğimize dair söz vermiştik. 31 Mart seçimleri öncesinde 12 olan halk merkezi sayımızı, 31 Mart seçimleri sonrasında da Yıldıztepe Mahallesi’ne Erdal İnönü Halk Merkezi, Yenidoğan Mahallesi’ne Ayşe Tuba Arslan Halk Merkezi’ni açarak halk merkezi sayımızı 14’e çıkardık. Gündoğdu Mahallesi ve Gültepe Mahallesi’nde yapımı devam eden 2 halk merkezimiz, çok kısa sürede sevgili hemşerilerimin hizmetine sunacağız.

* Odunpazarı’nda gençlerimiz için çalışmaya Ceren Özdemir Gençlik Merkezi ile devam ettik. İstiklal Mahallesi Başarılı Sokak No: 31 (Adalar MİGROS arkası) adresinde 5 katlı binaya gençlik merkezi açtık. Ordu’da cezaevi firarisi tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in adını verdiğimiz gençlik merkezimizde bir de Önder Baloğlu Kütüphanesi bulunuyor. Pandemi nedeniyle gençlik merkezimiz atölye çalışmalarını online ortamda gerçekleştiriyor.

* 31 Mart seçimleri öncesinde çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede, eşit şartlarda, özgüveni yüksek bireyler olarak yetişebilmesi için; hemşerilerimize ‘kreş’ sözü vermiştik. Bu kapsamda Kurtuluş Mahallemize Kurtuluş Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşini; Osmangazi Mahallemize ise Osmangazi Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşini kazandırdık. Kurtuluş Oyunpazarı ve Kreşi’nde çocuklarımız için eğitim ve öğretim başladı. Osmangazi Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşinin tüm çalışmaları tamamlandı, ancak pandemi nedeni ile açılışı yapılarak, öğrenci alımı yapılamadı. Hemşerilerimize verdiğimiz kreş sözünü Orhangazi Mahallesi, Yıldıztepe Mahallesi’nde açtığımız ‘oyunevi’ ile gerçekleştirmeye devam ettik.  Odunpazarı’na yeni kreşler kazandırmaya devam ediyoruz. EMKO ve Ihlamurkent kreş çalışmalarımız başladı. Projesi çizilen kreşlerin, yapımına kısa sürede başlanması hedefleniyor.

* Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza ‘Engelsiz Park ve Atölye’ ile devam edeceğimizi söylemiştik. Yenikent Mahallemizde bulunan Seramik Park içine Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi açarak bu sözümüzü gerçekleştirdik. Bu merkezde gerçekleştirdiğimiz hizmetler ile engelli bireyler ve onların ailelerine destek oluyor, onların hayatlarına dokunuyoruz. Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezimizde COVİD-19 salgını öncesine kadar engelli bireyler için çeşitli atölyeler düzenledik. Engelli bireyler ve ailelerine uzman psikologlarımız tarafından psikolojik destek verildi. Ancak, gelinen son süreçte bu çalışmalarımızı salgın bitene ya da kontrol altına alınana kadar durdurmak zorunda kaldık. Bu merkezimizde her türlü zorluğa rağmen engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için gerçekleştirdiğimiz çalışmalara devam ettik. Şubat ayında ESKUBER (Eskişehir Berberler ve Kuaförler Meslek Odası)ile protokol imzalayarak özel gereksinimli bireylere kuaför hizmeti vermeye başladık.

*31 Mart seçimleri öncesinde vatandaşlarımıza 5 mahalleye ücretsiz halı saha sözü vermiştik. Gündoğdu Mahallemizde hemşerilerimize verdiğimiz sözü yerine getirerek, ‘Ücretsiz Halı Saha’ kazandırdık. Emek, 71 Evler, Gültepe ve Orhangazi mahallelerimize de ‘Ücretsiz Halı Saha’ sözümüzü yerine getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.

* Seçim döneminde sözünü vermiş olduğumuz 5 yeni müze ve sanat merkezinden Ataol Behramoğlu Kitaplığı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evi’ni hayata geçirdik. 3’üncüsü olan Devrim Erbil Sanat Evi de çok kısa sürede hemşerilerimizin beğenisine sunulacaktır. Gazeteci-yazar Doğan Yurdakul ve Doğan Avcıoğlu’nun arşivleri de artık Odunpazarı Belediyesi’nde. İki ismin arşivlerini Tarihi Bölgede yer alan bir konağı restore ederek (Ataol Behramoğlu Kitaplığı’na benzeri bir çalışma ile) Odunpazarlılar ile buluşturacağız. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor.

Odunpazarı Tarihi Bölgede duyulan ihtiyaç üzerine Turizm Ofisi, Paşa Mahallesi Işıklar Sokak NO: 17’de (Ataol Behramoğlu Kitaplığı’nın hemen yan tarafında) Tarihi Odunpazarı Bölgesinde yer alıyor. Odunpazarı Belediyesi, Turizm Ofisi ile Odunpazarı Belediyesi tarafından yeniden revize edilmiş olan kültürel, tarihi ve turistik mekânlar hakkında bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları yapmak; tarih ve kültür turizmi amacıyla gelen turistlerin, veri tabanının oluşturulmasını sağlamak; yapılan bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri sayesinde Odunpazarı bölgesine çekiciliğin arttırılması, şehir turizm bilincinin artmasına ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Bölgenin çekiciliğinin artmasına katkı sağlamak amacıyla tanıtım ve yönlendirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla oluşturulan Turizm Ofisi’nde Odunpazarı Belediyesi Müzeleri ve yerleri ile Odunpazarı Bölgesi’ni anımsatan turistik eşya satışları da gerçekleştirilmektedir. Turizm Ofisi, tanıtıcı broşürler, bölge haritası ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. 

* Odunpazarı Belediyesi olarak, ‘Akıllı Belediyecilik Sistemi’ çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında Odunpazarı Belediyesi’nin resmi web sitesi tamamen yenilendi. Teknolojik altyapısını yenileyen Odunpazarı Belediyesi’nin mobil uygulaması ile vatandaşlar hizmetlere daha kolay erişim sağlayabiliyor. Odunpazarı Belediyesi’nin kurumsal mobil uygulaması app store, google play store ve huawei store’dan ücretsiz olarak indirebiliyor. Vatandaşlar, mobil uygulamada Odunpazarı Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan haber ve duyuruları görebildiği gibi, borç sorgulama, borç ödeme, işlemleri de yapabiliyor. Uygulama içeriğinde ayrıca, hemşerilerimizin talep, öneri ve isteklerini belediyeye iletilmesine imkân sağlanıyor. Hemşerilerimiz yenilenen web sitesi veya mobil uygulamalar ile belediyecilik hizmetlerini zahmetsizce, oturdukları yerden gerçekleştirebiliyor.

*‘Akıllı Belediyecilik Sistemi’ kapsamında Yapı Kontrol ve İmar Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalarla çok kısa süre içerisinde hemşerilerimiz, imar ve inşaat uygulamalarını belediyeye gelmeden online olarak gerçekleştirebilecekler.

*31 Mart yerel seçimleri öncesinde hemşerilerimize verdiğimiz sözlerden biri de taziye evi ve seyyar taziye çadırı idi. Kireç Mahallemiz Haziran ayı başında Taziye Evi’ne kavuşuyor. Ayrıca seçim kampanyamızda sözünü vermiş olduğumuz seyyar taziye çadırımız ile de acılı günlerinde hemşerilerimizi yalnız bırakmıyoruz.

*Kıdemli vatandaşlarımızın konaklama dışındaki tüm ihtiyaçlarına cevap veren Koca Çınar Yaşam Merkezimizin 2.’sinin çalışmalarına Gültepe Mahallemizde devam ediyoruz. Bu merkezimizin de çalışmaları kısa sürede sona erecek. 

*Kıdemli vatandaşlarımıza 2. Baharlarının en güzel günleri yaşatmak; onlara aile sıcaklığında hizmet vermek için söz verdiğimiz ‘Tam Teşekküllü Yaşlı Bakım Merkezi’nin proje çalışmaları tamamlandı, inşaat ruhsatı alındı. Tam Teşekküllü Yaşlı Bakım Merkezi’nin çalışmaları 2021 yılı içerisinde tamamlanacak. Tam Teşekküllü Yaşlı Bakım Merkezimizde bir de ‘Belediye Polikliniği’ yer alacak. Kuracağımız Odunpazarı Belediye Polikliniği ile tüm hemşerilerimize pozitif ayrımcılık ilkesi ile sağlık hizmeti sunacağız. Odunpazarı’nda Halkçı bir projeye daha imza atmış olacağız. 

* 31 Mart yerel seçimleri öncesinde hemşerilerimize sözünü verdiğimiz Sosyal Projelerden biri de Yenikent Kapalı Pazar Yeri ve Kültür Merkezi. Projeleri hazırlanan, inşaat ruhsatı alınan kompleksin ihalesi 2021 yılı içerisinde gerçekleşecek ve temeli atılacaktır.

 * Hemşerilerimize, Odunpazarı’na Belediyemiz bünyesinde ‘Güneş Enerji Santrali’ kuracağımıza dair söz verdik. Güneş Enerji Santralimizin malzeme ihalesini gerçekleştirdik çok kısa süre içerisinde yapım ihalesini de gerçekleştirip santrali Haziran ayında aktif hale getirmiş olacağız.

* Odunpazarı’na Yeni Belediye Hizmet Binası kazandıracağız. Odunpazarı Belediyesi’ne adına yakışır yepyeni bir hizmet binası yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor.

* Üreten, öğrenen, deneyen ve eğlenen bir gençlik için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gençlerimizin yapmak istedikleri tüm ses, müzik ve video kayıtları için ücretsiz kullanabilecekleri Gençlik Stüdyosu çalışmalarımız devam ediyor. Gençlik Stüdyomuz, 2021 yılı içerisinde faaliyete geçmiş olacak.

* Odunpazarı Belediyesi Aşevi, günlük yüzlerce vatandaş ile bölgede yaşayan 65 yaş üstü dar gelirli aile ve dezavantajlı gruplara her gün 2 öğün (öğle-akşam) yemek veriyor. Ayrıca karantina altında olan ve Aşevi’mizden talepte bulunan ailelere her gün 2 öğün yemek götürülüyor.

* Odunpazarı Belediyesi, Yıldıztepe Mahallesi’nde bulunan Erdal İnönü Halk Merkezi’ne Aşevi yemek dağıtım noktası açtık. Yaklaşık bir aydır faaliyette olan yemek dağıtım noktasından 30 hane faydalanıyor.

*Halk Market, Açıldığı 17 Ekim 2015 tarihinden günümüze kadar geçen sürede ihtiyaç sahibi vatandaşlara 3 milyon 50 bin Türk Lirası yardımda bulunduk. Halk Market’ten yaklaşık 900 hane düzenli olarak faydalanıyor. 

* Meslek ve esnaf odaları ile iş birliği yaparak ekonomik zorluk yaşayan 1558 esnafa Esnaf Kart vererek Halk Market’ten faydalanmalarını sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz.

* Covid-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle eğitimde yaşanan aksaklıkları gidermek ve öğrencilere destek olmak için çeşitli çalışmalar başlattık.

- İnternet ve bilgisayara erişmekte sıkıntı yaşayan öğrenciler için halk ve gençlik merkezlerinde bulunan bilgisayarları öğrencilerin kullanımına açtık. (Koronavirüs vaka sayısının artış göstermesi ile bu hizmet durduruldu)

- Yeni Yol Okulları ile Protokol imzaladık. (Bu çalışma, Odunpazarı haricinde 5 ilçeye daha taşındı. Alpu, Han, Mahmudiye, Mihalıçcık ve Seyitgazi’de yaşayan ihtiyaç sahibi öğrencilere de aktivasyon kodları gönderildi.) 

-Yeni Çizgi Koleji ile protokol imzaladık.

- Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile online eğitim programları düzenledik.

- Özel Şehir Eğitim Kurumları bir sosyal sorumluluk projesi başlattık.

* Dezenfeksiyon çalışmaları, Belediyemizin birimleri, sığınma evleri, huzur evleri, aile sağlığı merkezleri, PTT’nin tüm şubeleri, askeri tesisler, cezaevleri, karakollar, okullar, camiler, cem evleri, polis-jandarma ve cenaze arabaları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında dezenfeksiyon çalışmaları yürütüyoruz. Karantina altına alınan apartman ve site blokları düzenli olarak dezenfekte ediliyor. İhtiyaç sahibi ve özel durumu olan vatandaşların yaşadığı apartman ve konutlarda dezenfekte ediliyor. Eskişehir Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası’na (ESKUBER) kuaför ve berberlere dağıtılmak üzere 200 litre konsantre (sulandırılmış hali 20 bin litre) dezenfeksiyon solüsyonu verildi.

*Sokakta yaşayan hayvanlar düzenli olarak besleniyor.

* LGS ve YKS’ye giren öğrencilere, sınav kaygısı üzerine uzman psikologlarımız online danışmanlık hizmeti verdik.

* Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan ve ismini Eskişehir’in eski belediye başkanı Hicri Sezen’den alan park, yenilenerek modern ve kullanışlı bir park ve meydan haline dönüştürüldü.

* Daha önce başka çalışmalarda kullanılan golf araçlarını güneş enerjisi ile çalışan çöp taksilere çevirdik. Hamamyolu Caddesi’nde çöpleri toplamak için kullanıyoruz.

* Yörükkaracaören Mahallesi Kalker Ocağı Kırma Eleme Tesisi ihalesi yapılarak, sözleşmesi imzalandı.

* Kızılinler Turizm Termal Bölgesinin Odunpazarı sınırları içinde kalan Eşenkara tarafında 4400 hektarlık jeotermal arama ruhsatı aldık. Ruhsat sahasında, jeofizik etüd çalışmaları tamamlandı, sondaj lokasyonları belirlendi ve 990 metre derinliğinde sondaj kuyusu ihalesine çıkıldı. Bu proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığından 500 bin TL hibe aldık.

* 19 mahallede (Aşağılıca, Lütfiye, Avdan, Kargın, Uluçayır, Kıravdan, Kireç, Yörük Kırka, Yassıhüyük, Çavlum, Türkmentokat, İmişehir, Akpınar, Aşağıçağlan, Yukarıçağlan, Gümele,Doğankaya, Ağapınar ve Kalkanlı) 910 dekarlık alanda tarım faaliyetlerine başladık. Tarım alanlarına arpa, yulaf ve nohut ekildi. Üretilen nohutlar Aşevi ve Halk Market’te ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak verilecek.

* 75. Yıl Mahallesi’nde Oto Center bitişinde 500 araçlık kapasiteye sahip bir oto açık pazarı açtık. Odunpazarı Açık Oto Pazarı, 2. el otomobil alım satımı yapmak isteyen hemşehrilerimizin, her türlü mevsim koşulu altında hizmet almalarını sağlayacak şekilde düzenlendi. 2. El otomobil piyasasının kalbinin attığı Odunpazarı Açık Oto Pazarı’nda, alıcı ve satıcıların ekspertiz hizmetlerine kolayca ulaşabiliyor.

* Etüt Proje Müdürlüğümüz bünyesinde, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi’nin desteği ile üniversitelerin Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Grafik Tasarım, Endüstriyel Tasarım gibi bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılımı ile Atölye Odunpazarı’nı (ATOP) kurduk.

* Destek Hizmetleri Müdürlüğü Sivil Savunma Birimimiz tarafından Odunpazarı Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi (OBAK) kuruldu. Teorik eğitimlerin başladığı OBAK, pratik eğitimlerini kısa sürede tamamlayacak.

*Orman Müdürlüğünden kiralayıp hemşerilerimizin hizmetine sunduğumuz Kent Ormanı, Kocakır Ormanı ve Kent Ormanı 2’de; 3 adet Kır Kahvesi, 2 adet tenis kortu, 1 adet spor destek binası, 1 adet basketbol sahası, 2 adet büfe yapımını tamamladık. Hemşerilerimizin daha nitelikli vakit geçireceği, spor yapabileceği ve nefes alabileceği hale getirdik.

Değerli Basın Emekçileri ve Sevgili Hemşerilerim,

 Bu yaptığımız çalışmaların yanında göreve geldiğimiz günden beri kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için azami özeni gösteriyoruz. Odunpazarı’nda sizlerin verdiği yetkiyle 1 kuruşun bile hesabını yapıyoruz. Bu kapsamda belediyenin en büyük gider kalemlerinden olan taşıt kiralama harcamasında çok büyük tasarruflar sağladık. 186’sı belediyemize, 13 âdeti belediye şirketimize ait olmak üzere 199 araçlık büyük bir filo kurduk ve 2020 yılında 25 milyon 937 bin TL tasarrufta bulunduk. Kilit taş üretim tesisi, kalker ocağı ve güneş enerji santrali yatırımlarımız ile belediye alt yapı hizmetlerinde kullandığımız malzemeleri piyasanın %50 aşağısında imal ederek tasarruf hamlemizi devam ettireceğiz. Bu tasarruflar neticesinde belediyemizin 2020 yılı bütçesi şöyle gerçekleşmiştir; 266 milyon TL gelir, 226 milyon TL gider, 40 milyon TL’de bütçe fazlası oluşmuştur.

 

TAŞIT LİSTESİ

Kod

Taşıt Cinsi

Adet

T1

Binek Otomobil

-

T2-

Binek Otomobil

4

T3-

Station Vagon

-

T4-

Arazi Binek (en az 4, en çok 8 kişilik)

2

T5-

Minibüs (sürücü dâhil en fazla 15 kişilik)

3

T6-

Kaptı-kaçtı (arazi)

-

T7-

Pikap (kamyonet, şoför dâhil 3 veya 6 kişilik)

2

T8-

Pikap (kamyonet, arazi hizmetleri için şoför dâhil 3 veya 6 kişilik)

16

T9-

Panel

41

T10-

Midibüs (sürücü dâhil en fazla 26 kişilik)

5

T11-a

Otobüs (sürücü dâhil en az 27 kişilik)

6

T11-b

Otobüs (sürücü dâhil en az 41 kişilik)

3

T12-

Kamyon şasi – kabin tam yüklü ağırlığı en az 3.501 kg

8

T13-

Kamyon şasi – kabin tam yüklü ağırlığı en az 12.000 kg

6

T14-

Kamyon şasi – kabin tam yüklü ağırlığı en az 17.000 kg

40

T15-

Ambulans (tıbbi donanımlı)

-

T16-

Ambulans (arazi hizmetleri için)

-

T17-

Pikap (kamyonet-cenaze arabası yapılmak üzere)

6

T18-

Motosiklet (en az 45–250 cc)

4

T19-

Motosiklet (en az 600 cc)

-

T20-

Bisiklet

-

T21-a

Güvenlik önlemli binek otomobil

-

T21-b

Güvenlik önlemli servis taşıtı

-

Diğer Taşıtlar

(Motorsuz)

Yarı Römork

3

Römork

1

Karavan

1

Vagon

1

Tekne

1

Elektrikli Golf Aracı

2

TOPLAM

155

 

ODUNPAZARI BELEDİYESİ BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ

 

2020
GERÇEKLEŞME

BÜTÇE GELİRLERİ

266.080.758,00 TL

BÜTÇE GİDERLERİ

226.005.067,00 TL

BÜTÇE DENGESİ

40.075.692,00 TL

 

BORÇ STOKU

2020 YILI

31.03.2021

ÜÇ AYLIK DEĞİŞİM

KISA VADELİ BORÇ:

172.936.212,52

137.369.771,51

35.566.441,01

UZUN VADELİ BORÇ:

55.198.707,38

75.557.724,26

-20.359.016,88

TOPLAM BORÇ:

228.134.919,90

212.927.495,77

15.207.424,13

FAALİYET ALACAKLARI

62.234.180,26

99.681.964,22

-37.447.783,96

ALACAK-BORÇ FARKI

-165.900.739,64

-113.245.531,55

 

 Değerli Basın Emekçileri

 Sevgili Hemşerilerim…

 Ben, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde sizlere verdiğim sözlerin sonuna kadar arkasındayım. Verdiğimiz her sözü yerine getirebilmek için çalışma arkadaşlarımla tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Unutmayın ki tüm bunları “Birlikte Başardık” ve “Başarmaya Birlikte Devam Edeceğiz…”

Hepinize sağlık, mutluluk dolu; aydınlık günler diliyorum.

Saygılarımla…

                                                                                                     Av. Kazım Kurt

                                                                                           Odunpazarı Belediye Başkanı

 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.