Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

ARIKÖY ’DE BAL HASADI YAPILDI

Arıköy ’de bal hasadı yapıldı

12 Eylül 2021 Pazar

Odunpazarı Belediyesi’nin hayata geçirdiği Arıköy ’de 2021 yılı bal hasadı yapıldı. 2019 yılında üretim ve eğitim hayatına başlayan Arıköy’de 167 öğrenci-çırak 8 aylık eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Teorik ve pratik eğitimin beraber yürütüldüğü bu projenin mezunları, arıcılığa devam ederek projeyi taçlandırdı. Arıköy’den elde edilen ballar, geçen sene olduğu gibi Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un direktifi ile Halk Market aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak.

Bal hasadı ve Arıköy’ün mevcut durumu ile ilgili bilgi veren Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, Arıköy de öğrencilerin eğitiminde kullanılmak için 2020 yılında 50 adet olan kovan sayısını 2021 yılında 100 kovana çıkardıklarını belirtti. Arıköy’de eğitim kovanlarının 1. sınıf çiçek balları ile dolu olduğunu kaydeden yetkililer, bu kovanların sağımına başlandığını belirtti. Yetkililer Arıköy florasının zenginliğinden dolayı verimli bir bal sezonu geçirdiklerini bildirdi.

ARIKÖY FLORASINDA VERİMLİLİK ARTIYOR

35 dönüm üzerinde kurulu, içerisinden dere geçen doğal floraya sahip olan Arıköy florası geliştiriliyor. Arıköy’ün florasına 5 dönüm lavanta bahçesi, 3000 kök Gojiberry bahçesi ve 5 dönüm de arıotu eklenmesiyle Arıköy’ün verimliliği de arttı. 2021 yılı içerisinde Arıköy’e bal verimi yüksek ağaçların ekilmesi planlanıyor.

ARILAR MERSİN’DE KIŞLADI

Eskişehir’in sert kışlarının arılar üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için 2020 kış sezonunda belediyeye ait kovanları Mersin’in Erdemli ilçesine götürdüklerini anlatan Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rafet Burak Özen, bu sayede arıları çoğalttıklarını ve ılıman bölgede kış sezonunda arılarını güçlendirdiklerini ifade etti.

Konu ile ilgili olarak, ilkbahar ile beraber Eskişehir de tabiatın uyanmasını müteakip arılarını ikiye katlayarak geri getirdiklerini söyleyen Özen, 2021 sezonuna güçlü giriş yaptıklarını bununda yavru ve koloni sağlığı olarak avantaj yarattığının altını çizdi. 

ARILAR ZEHİRLENİYOR

Arıların son derece hassas canlılar olduklarına dikkat çeken Özen, tarımdaki bilinçsiz, kontrolsüz ve gereğinden yoğun ilaçlamanın toplu arı ölümlerine neden olduğunu söyledi. Özen, arıların polinasyon yani tozlaşmadaki en önemli canlı olduğunu, doğal tarım uygulamaları ile ilaçlamadan kazanılan verim artışından çok daha fazlasının kazanılabileceğini belirtti.

EĞİTİMLER 2022’DE BAŞLAYACAK

Arıköy’de 2020 yılı içinde öğrenciler belirlenmiş, ancak dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgını nedeni ile öğrenciler eğitime başlayamamıştı. Etkisi süren pandemi koşulları ve yasaklar nedeniyle 2021 yılında da eğitimlerine ara veren Arıköy teorik ve pratik eğitimlerine 2022 yılında başlamayı hedefliyor. 
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.