Odunpazarı / Eskişehir Hava Durumu

3. ULUSAL ODUNPAZARI LÜLETAŞI FESTİVALİ SONA ERDİ

3. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali sona erdi

27 Haziran 2022 Pazartesi

Odunpazarı Belediyesi tarafından 3’üncüsü düzenlenen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali, gerçekleştirilen serginin ardından sona erdi. 3 gün süren festivalde lületaşı ustaları tarafından yapılan eserler, Lületaşı Müzesinde sergilenmeye başlandı. Serginin açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Bu festivali düzenlemekteki temel amacımız lületaşının önemine dikkat çekmek. Lületaşını savunmak, lületaşının hem ticari hem de sanatsal anlamda gelişmesine katkı sunmak istiyoruz" dedi. 

LÜLETAŞI FESTİVALİ USTALARLA AMATÖRLERİ BULUŞTURDU

Odunpazarı Meydanında yapılan 3. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali, son güne Amatör Lületaşı Oyma Workshop’u ile başladı. Workshopta, Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan Ustadan Çırağa Lületaşı Atölyesi’ne katılan katılımcılar ile vatandaşlar hünerlerini sergiledi. Bir taraftan Amatör Lületaşı Oyma Workshop’u gerçekleştirilirken diğer taraftan da lületaşı ustaları lületaşına şekil vermeye devam etti. Ustaların ve amatörlerin bir araya geldiği festival alanında, birbirinden güzel eserler ortaya çıkı. 

BAŞKAN KURT LÜLETAŞINA ŞEKİL VERDİ

Festival alanına gelen Başkan Kurt, alanı gezdi.  Çadırlarda gerçekleşen çalışmaları takip eden Başkan Kurt, Lületaşı ustalarından yaptıkları eserler hakkında bilgi aldı. Festival alanına kurulan OKEP çadırlarını da gezen Başkan Kurt, esnafa hayırlı işler diledi. Eline lületaşını ve bıçağı alan Başkan Kurt, lületaşı ustalarından lületaşına nasıl şekil verdiklerini öğrendi. Ardından da lületaşına şekil vermeye başladı.  

3. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali, lületaşı ustalarının 3 gün boyunca festival alanında yaptığı eserlerin yer aldığı sergi ile sona erdi. Ayrıca festival kapsamında Eskişehir Sanat Derneği’nin “Lületaşı” Fotoğraf Sergisinin açılışı da gerçekleştirildi. Sergi açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, lületaşı ustaları, Eskişehir Sanat Derneği’nin yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

LÜLETAŞINI FARKLI BİR BOYUTA GETİREBİLİRİZ

Serginin açılış konuşmasını yapan Başkan Kurt, bu festivali düzenlemekteki temel amaçlarının lületaşının önemine dikkat çekmek olduğunu söyledi. Lületaşını savunmak, lületaşının hem ticari hem de sanatsal anlamda gelişmesine katkı sunmak istediklerini belirten Başkan Kurt, “Bunu isteyen herkesin de bizimle birlikte çalışmasını istiyoruz. Adının Odunpazarı olması şart değil, bu işte kim çalışacaksa biz birlikte çalışmaya hazırız. Eskişehir’in taşını, madenini birilikte dünyaya tanıtalım. Zaten dünya bu taşı tanıyor, ama birlikte bu taşı verimli kullanmanın formülünü geliştirelim. 2 gün boyunca gerçekleştirilen panellerde hocalarımızın anlattıkları da lületaşının bizim bildiğimizden daha önemli bir taş olduğunu gösteriyor. Bu madeni farklı bir boyuta getirebiliriz. Umarım, bu festivalle de bunun altını çizmişizdir. Katılımınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bize güç ve destek verdiniz. Sizlerle bir arada olmaktan onur duyduk. Birlikte sanatı ve sanatçıyı ayağa kaldıracak çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz” dedi.  
 
YILDIRIM’DAN BAŞKAN KURT’A TEŞEKKÜR   

Sergi açılışında konuşan bir diğer isim de Eskişehir Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yıldırım oldu. Eskişehir Sanat Derneği’nin faaliyetleri arasında Eskişehir’in değerlerine sahip çıkmak, tanıtmak olduğunu söyleyen Yıldırım, Eskişehir Sanat Derneği olarak 2005 yılından beri lületaşı konusunda yarışmalar, atölye çalışmaları, sempozyumlar ve fotoğraf yarışmaları düzenlediklerini kaydetti. Fotoğraf sanatçılarının lületaşı ve sanatçılarını yakından tanımasını hedeflediklerini belirten Yıldırım, bu bağlamda da dernek arşivlerinde birbirinden değerli çok sayıda fotoğraf yer aldığını dile getirdi. Yıldırım, sanata ve sanatçıya verdiği destek için Başkan Kurt’a teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından Başkan Kurt, festivale katılan lületaşı ustalarına katılım belgesi takdim etti. Ardından da Başkan Kurt ve beraberindekiler, sergi alanını gezdi. 
 

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.