Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi

Yatırım Değeri

SUNU

Dorlion’dan, Frigya’ya, Bizans’tan, Anadolu Selçuklu’larına, Osmanlı’dan, Türkiye Cumhuriyeti’ne,  tarihe esaslı bir duruş, geçmişe gerçek bir dokunuştur Eskişehir.

Halk sanatının en özgün örneklerinden kilimlerin, halıların, heybelerin dokunduğu, gelişmiş el sanatlarından olan lületaşının taştan öte şekillendiği, camın hayat bulduğu kendine özgü yerel kültürüyle, ülkemizin öncü şehirlerinden biridir Eskişehir.

Sanatın ve zanaatın her dalı, estetik ve emeğin her tonu ilmek ilmek yansımıştır Eskişehir’e. Binlerce yıllık tarihi bugüne taşıyan merdivenlerinde direniş, inanç, hoşgörü, sevgi ve dostluk köprüleri kurulmuş; üzerinde yaşayan ve yaşlanan mirasını her dem canlı tutan açık hava müzesidir.

Eskişehir Odunpazarı, Odunpazarı Eskişehir’dir aslında…İşte bu nedenle bir şölendir sanat ve Eskişehir'in orta yerinde sanatın şenlik alanıdır Odunpazarı.

Odunpazarı Belediyesi, kültürel gelişmeyi; siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeyle bir bütünün parçası olarak görür. Bu bakımdan kültürel gelişmeyi ve onun en önemli unsuru olan sanatın ve sanatçının kamu tarafından desteklenmesini savunur. Kültürde ve sanatta asimilasyonu değil, bireysel kültürel haklara saygı içinde entegrasyonu benimseyen, ileri bir demokratik toplum ve kültür ortamını yaratmayı amaçlıyor.

Nitekim kent güzelliği sadece fiziksel değildir; kent, ruhuyla görünür hale gelir.  Bir kentin ruhunu da sanatla kurtarabilirsiniz ancak. İnsan ruhunun soluk alıp veremediği durumlarda sanat kahramanları girer devreye. Yeni düşler, sanatçı algısıyla işlenip yeniden biçimlenerek sunulur bizlere. Bu da kenti medeniyetle yarışa sokar ve kentin yaşanır hayatını çoğaltıp zenginleştirir. Bize bu şenliği yaşatan sanatçılar, ruhlarımızın mimarıdır. Onların düş gücüyle şekillendirdikleri nesneler; doyurucu estetik yaşantılar oluşturur bizde.

Bu bağlamda 4 Mart 2017 tarihinde açılışını gerçekleştirerek sanata ve sanatçıya önemli bir katkı olmayı amaçlayan Çağdaş Sanatlar Galerimiz, Salvador Dali’nin eserlerinin sergilendiği serginin ardından sanat yolculuğuna; Hanefi Yeter’in “Ahval” adlı Resim ve Heykel Sergisi, Uluslararası Suluboya Derneği işbirliği ile yapılan Suluboya Günleri’ni gerçekleştirdi. Bu süreli sergilerin dışında Belediyemiz tarafından düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı ve Uluslararası Cam Festivali’nde sanatçılar tarafından yapılan eserlerinde sergilendiği galeride Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun “Benim Kedilerim” Resim Sergisi ile Uğur Çalışkan’ın “Post Apocalyptıc-Kaos ve Metamorfoz” Resim-Heykel Sergisi ile 2017 yılındaki sanat yolculuğunu tamamladı.

Yeni yılda da sergilerine hiç ara vermeden devam eden galerimiz, 2018’in ilk sergisinde kapılarını Ahmet Telli’nin “Renkler/İmgeler/Sözcükler” isimli Resim-Heykel Sergisiyle 81 Çağdaş Türk Sanatçısından oluşan ilk karma sergisini açtı. Son olarak 3 Mart tarihinde açılışını gerçekleştireceğimiz “Mendala’nın Bavulu ve Dünya’dan Renkler” isimli uluslararası resim sergimiz 12 Nisan’a kadar siz sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Biliyoruz ki; ortak kültürümüzün özü tarihimizdir, coğrafyamızdır, ulus devlet kimliğimizdir, laik demokratik Cumhuriyetimizin temel nitelikleridir. Kültürel köklerimiz, “Mevlana’sı, Yunus Emre’si, Hacı Bektaş-ı Veli’si, Şeyh Edebali’si” ile 13. yüzyıl hümanizmasına hem de ulusal kurtuluş mücadelemizin ahlakî ve felsefî değerleriyle Atatürk devrimlerinin çağdaş, evrensel birikimlerine dayanmaktadır.

Bu anlamda öncü olan Eskişehir, kültür-sanat kenti kimliğiyle sanatın devleriyle buluşmaya devam ediyor ve bunu hak ediyor.

Yaşasın sanat.

Av. Kazım KURT

Odunpazarı Belediye Başkanı

GERÇEKLEŞEN SERGİLER 2017