İf Kare Eskişehir Odunpazarında

İf Kare Eskişehir Odunpazarında
Odunpazarı Belediyesi, “İf İstanbul Bağımsız Filmler Festivali” kapsamında gerçekleştirdiği “İf Kare Eskişehir” ile kültür sanat çalışmalarına devam ediyor.

Alternatif dağıtım ve paylaşım projesi olan İf ², 32 Şehir 42 farklı noktada sinemaseverlerle bir araya geldi. 5’inci kez sinemaseverlerle buluşan “İf 2” Eskişehirliler ile Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen İf Kare Eskişehir etkinliği ile bir araya geldi. İf Kare Eskişehir, Hasan Polatkan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

İf Kare Eskişehir’in açılışa CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakır Özer, Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt,  Film Eleştirmeni ve Yazar Murat Tolga Şen, Sözcü Gazetesi’nin Sinema Yazarı ve senarist Burak Göral, Başkan yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri ile çok sayıda sinemasever katıldı.

BAŞKAN KURT: “SİNEMA İLE İLGLİ YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR FESTİVALLER ORTAKLIĞINA DÖNÜŞTÜ”

Açılışta konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, gerçekleşmekte olan etkinliğin Odunpazarı Belediyesinin sanata bakış açısı ile ilgili olduğunu söyledi. Odunpazarı’nda sinema ile ilgili yaptıkları çalışmaların artık yavaş yavaş daha organize bir hale geldiğini ifade eden Başkan Kurt, bu çalışmaların bir festivaller ortaklığı haline dönüştüğünü kaydetti. Başkan Kurt konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Biz Eskişehirlilerin sanata karşı olan sevgisini Türkiye’de 40 dan fazla mekanda, 32 ilde  aynı anda gösterime giren filmlerle gerçekleştirmek istiyoruz. İf Kare yıllardır Türkiye’de sinema sanatını en düzgün noktaya getirmeye çalışan bir etkinlik. Bu yıl Odunpazarı Belediyesi’nin buna katılmış olması bizim açımızdan önemli. Umarım 3 gün boyunca burada doya doya film seyredersiniz ve her türlü tartışmayı, söyleşiyi gerçekleştirirsiniz. Biz belediye olarak bu konuda bir adım daha atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Eskişehirliler her şeyin en iyisine layıktır. Biz de bunu yerine getirmek için çaba gösteriyoruz. Katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Özellikle İstanbul’dan gelen konuklarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Eskişehir’de onları görmek ve etkinlik boyunca düşüncelerinden yararlanmak bizim için ayrı bir keyif olacak. İyi ki geldiler. İyi seyirler diliyorum.”

Başkan Kurt’tan sonra sağlık problemleri nedeniyle festivale katılamayan film eleştirmeni Atilla Dorsay’ın mesajının yer aldığı video izlendi. Dorsay’dan Öteki Sinemanın Yayın Yönetmeni, Film Eleştirmeni ve Yazar Murat Tolga Şen bir konuşma yaptı.

“SİNEMA SIRADAN BİR İNSANIN ELİNDEN TUTARAK BAMBAŞKA BİR İNSANA DÖNÜŞTÜREBİLİR”

Murat Tolga Şen konuşmasında şunları söyledi: “Çok değerli meslektaşım Burak Göral ile birlikte burada olmaktan çok mutluyuz. Bizi davet ettiğiniz çok teşekkür ederiz. Ben sinemada büyümüş bir çocuğum. Eniştemin sinemasında büyüdüm. Bisiklete binmekle beraber öğrendim. Sonrasından sinemaya olan tutkum büyüyerek devam etti ve bir film eleştirmenine dönüştüm. Sinema diğer sanat dallarından farklı olarak sıradan bir insanın elinden tutarak bambaşka bir insana dönüştürebilir, böyle bir gücü vardır. Ya da diğer sanat dallarından daha fazladır. Sinema bizi buluşturma konusun da çok başarılı bir sanat dalıdır. Bu yüzden burada bir sinema etkinliğinde bir arada olmak çok önemli. Memleketimizin  önemli sorunlarından biri de vizyona giren filmlerin alternatif üretememesi, sadece popüler filmlerin  karşımıza çıkması. İşte o yüzden bu tür kültürel, alternatif etkinlikler çok önemli bir görevi üstleniyor ve başarı ile yerine getiriyor. O anlamda Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a ve destek veren herkese teşekkür ederim. Sizlerle bir arada olmak çok keyifli.”   İf Kare Eskişehir, konuşmaların ardından 32 şehirde aynı zamanda canlı yayınlanan Tanna adlı filmin gösterimi ile devam etti.

“İf Kare Eskişehir” 25 Şubat 2017 Cumartesi günü Dev, Camdan Kanatlar adlı filmler ile devam edecek. 25 Şubatta film gösterimlerini dışında bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşiye “Dondurmam Gaymak” ve “ İftarlık Gazoz” Filmlerinin Yönetmeni Yüksel Aksu, Öteki Sinemanın Yayın Yönetmeni, Film Eleştirmeni ve Yazar Murat Tolga Şen ile Sözcü Gazetesi’nin Sinema Yazarı ve senarist Burak Göral katılacak. Türk Sineması’nın Geldiği Nokta’nın tartışılacağı söyleşi iki oturumda gerçekleşecek. 14.30-15.30 saatleri arasında Türk Sineması’nın Geldiği Nokta söyleşisinin ilk oturumu gerçekleşirken, ikinci oturum ise 17.45-18.45 saatleri arasında düzenlenecek.

“İf Kare Eskişehir” 26 Şubat Pazar günü “Bir Günde Hindistan” ve “Koca Dünya” filmleri ile devam edecek. 26 Şubatta ayrıca İf İstanbul ile canlı bağlantı yapılacak. İf İstanbul ile yapılacak olan ilk canlı bağlantı 14.30’da başlayacak, 15.00’da sona erecek.  İkinci canlı bağlantı ise 17.45’de yapılacak ve 18.15 de sona erecek.

• İf Kare Eskişehir Odunpazarında
25.02.2017 13:52