Dalyancı Konağı’na muhteşem açılış

Dalyancı Konağı’na muhteşem açılış

Osmanlı Sivil Mimari özelliğini koruyan tarihi Dalyancı Konağı, Odunpazarı Belediyesi ve Eldem Kültür ve Sanat Vakfı ortaklığı ile restore edilerek sanat merkezine dönüştürüldü. Eskişehir’de sanat ve sanatçının yeni durağı olacak Dalyancı Konağı, sanat hayatına muhteşem bir karma sergi ile merhaba dedi.

Dalyancı Konağı’nın Açılış Sergisi’nde, günümüz Türkiye sanatının gelişimine öncülük eden usta sanatçıların eşsiz eserleri yer aldı. Devrim Erbil, Ekrem Özen, Gültekin Çizgen, Habip Aydoğdu, Hanefi Yeter, İbrahim Örs, Serpil Yeter’in eserlerinin yer aldığı serginin açılışına CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, ETO Başkanı Metin Güler ve Eldem Ailesinin yanı sıra sanat ve siyaset dünyasından birçok isim katıldı.

“ESKİŞEHİR TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLACAK”

Eskişehirli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av Kazım Kurt, Eskişehir’in Türkiye’nin kültür ve sanat merkezi olacağını belirtti.  Bunu bütün dünyaya haykırmak istediğini kaydeden Başkan Kurt, Odunpazarı’nın da tarihi bölgesi itibariyle Eskişehir’in kültür ve sanat merkezi olmaya aday olduğunu söyledi. “Bu doğrultuda Sayın Ali Eldem ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, Ali Eldem’in de böyle düşünüyor olması beni fazlasıyla memnun etti. Bana bu konak restore edilsin ama içinde ne olsun diye sorsalardı eğer ben böyle bir kültür ve sanat merkezi olsun derdim. Ama bunun gerçekleşme olasılığının ne olduğunu bilmiyordum. Ali Eldem, burayı aldıktan sonra kültür ve sanat merkezi yapmak istediğini söyledi” diyen Başkan Kurt, Eskişehirli başarılı bir iş adamının kültür ve sanata yatırım yapmasının bütün Türkiye’ye örnek olması gerektiğini vurguladı. “Ali Eldem’in bu tutumu Eskişehirli hemşerilerimize örnek olmalı. Yeni çalışmalar yapmaya hazırız. Şu anda arkadaşlarımızın çalıştığı projeler, Eskişehirli iş adamlarımızı bekliyor. Bu bölgeyi ayağa kaldıracaksak bu işi biraz sivilleştirmeliyiz. Bu işi, sivil ve toplumun katılımına elverişli bir hale getirmeliyiz” diyen Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sayın Ataol Behramoğlu, kütüphanesini bize bağışladı. En kısa sürede Ataol Behramoğlu adına bir kütüphane açacağız. Sayın Gültekin Çizgen, fotoğraf arşivini bize bağışladı. Umarım, onun adına da bir müze açacağız ve bu bölgeyi bir müzeler kenti haline getireceğiz. Katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Öncelikle bu projeleri hazırlayan Odunpazarı Belediyesi çalışanlarına, Odunpazarı Belediyesi’nin meclis üyelerine ve işçilerine çok teşekkür ediyorum. Eldem Ailesi’ne özel bir teşekkürü borç biliyoruz. Bizi çok büyük bir külfetten kurtardı. İkinci hamle nedeniyle Ali Eldem’e ayrıca teşekkür ediyoruz ki kültür ve sanat vakfına vakfederek burayı ölümsüzleştirdi. Ellerin sağlık.”

ODUNPAZARI İÇ BATI ANADOLU’DA SANATIN VE TARİHİN KALBİNİN ATTIĞI YER HALİNE GELECEK

Açılışta konuşma yapan isimlerden biri de Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen oldu. Hayatının mutluluk dolu günlerinden birini yaşadığını dile getiren Büyükerşen, Odunpazarı’nın Eskişehir’de hatta İç Batı Anadolu’da sanatın ve tarihin kalbinin attığı bir yer haline geleceğini söyledi. Eskişehir’in bir patlama yapan kültür ve sanat şehri haline geleceğini ifade eden Büyükerşen, “Eskişehir kültür ve sanat şehri olarak ekonomiye de büyük katkılar etkinliklerin olduğu bir şehir olacak” dedi.

Açılışta konuşma yapan bir diğer isim de Eldem Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Eldem oldu. "Başkanımız, bu bölgede yapılacak olan restorasyonlarda iş adamlarının bu taşın altına elini koyması gerektiğini ifade etti. Gözlerimin içine demek ki çok iyi baktı ki, ‘Gel bu işe seninle beraber başlayalım’ dedi. Vermiş olduğumuz bu söz ile bu işe başladık” diyen Eldem, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugün bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu. Binayı yapmak çok kolaydı. Ama bunu uzun süre yaşatmanın çok daha zor olduğunu öğrendik."

Ünlü sanatçı Devrim Erbil, serginin küratörü Ekrem Özen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de açılışta konuşma yapan diğer isimler oldu. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurdele kesimi ile Dalyancı Konağı, hizmete açıldı. Açılış törenine katılanlar, Dalyancı Konağı’nı gezdi. Yaşadığımız coğrafyanın özgül koşulları, özgün bir dil ve anlatımcı tavır ile heykel, resim ve fotoğrafların yer aldığı karma sergi katılımcıların beğenisini kazandı.

Sergileme alanlarının yanı sıra çok amaçlı salonlarında, sanatçı konuşmaları, konferanslar ve çalıştayların gerçekleştirileceği Dalyancı Konağı’nda; üretim, öğrenme ve sergileme üzerine bir buluşma noktası olması hedefleniyor.

• Dalyancı Konağı’na muhteşem açılış
04.11.2018 11:51